projecten
Dienstencentrum 's Gravesandeplein Amsterdam
i.s.m. Architect Henk Dirkx, Bert Dautzenberg (tegeltableaus) en Isabelle Leijn (Porcelain Plate)     

In 2004 vormde Sasja Scherjon  en architect Henk Dirkx het eerste duo dat deelnam aan het Keramiek-Architectuurproject op het  Europees Keramisch Werkcentrum in 's  Hertogenbosch. Daar experimenteerden zij met het doel nieuwe keramische toepassingen te vinden in de architectuur. 

Het onderzoek leidde tot concrete vormgeving toen  beiden een opdracht kregen voor hetzelfde gebouw. Onder leiding van Henk Dirkx kreeg de oude school uit 1902 een herbestemming als Dienstencentrum. De kunstopdracht stond geheel in het teken van het realiseren van keramische toepassingen in het architectonisch ontwerp. 

De tegeltableaus en de kolommen  zijn specifiek voor het Dienstencentrum ontworpen. Het zijn de ornamenten van het gebouw. Het tegeltableau no. 19  in de omlijsting van de buitendeur, naar een grafisch ontwerp van Bert Dautzenberg,  verwijst naar de huidige functie van het gebouw. Een speciaal ontwikkeld procedé maakte het mogelijk om haarscherp in de keramiek te werken. De kolommen strekken zich uit over drie verdiepingen en markeren de toegang tot de lift. Zwaartekracht en verjonging zijn de concepten van de vormgeving. 

De tegel concaaf is ontstaan vanuit een bouwkundige toepassing. De lange holle tegel is in de stuclaag verwerkt en weerkaatst licht. In het Dienstencentrum zijn de tegels gebruikt in trappenhuis en portaal. Door diversiteit in ontwerp en ritme op de verschillende locaties ondersteunt deze toepassing, samen met de kolommen, de routing door het gebouw. 

Translucent porselein is gebruikt voor de lampen DotCom en de kroonluchter Porcelain Plate.
klik op foto's voor info.