"Mijn dakterras grenst aan een schoolplein met in het midden een immense Plataan. De vrucht van deze boom bestaat uit een kogelrond bolletje en in het voorjaar ligt mijn dakterras er vol mee. Dat bolletje is een verzameling van dezelfde vormen; meeldraden en stampers. Ik ben gefascineerd door de logische vormopbouw terwijl er een grote verscheidenheid is. Niet een van die vruchtjes is het-zelfde." Deze tekst noteerde ik twintig jaar geleden en nog steeds zijn wetmatigheden in de natuur zoals brekingen van licht, zwaarte-kracht, patronen en structuren thema's in mijn werk. In de jaren negentig werkte ik als autonoom en toegepast kunstenaar. Ik werkte afwisselend aan opdrachten voor gebouwen, autonoom werk, multiples voor het keramisch bedrijf en relatiegeschenken.

Voor meer informatie over mijn werk uit die periode:

PDF: "Sasja Scherjon, het spel met autonome vormen en gebruiksfuncties" , door Matthias Keller in 'Glas en Keramiek' (1997).
PDF: "Spaghetti-vazen en een theepot in plakjes", 
door Chris Reinewald in 'Items' (1998).

Klei en porselein 

Mijn liefde voor klei dateert uit mijn vroege jeugd. Als klein meisje sjouwde ik klei naar de zolder van het grote herenhuis waar ik opgroeide en maakte daar mijn eerste werkjes. Later deed ik veelvuldig onderzoek naar dit materiaal op het Europees Keramisch Werkcentrum in ’s Hertogenbosch. En mede daardoor ontwikkelde ik een grote expertise in het werken met klei. Mijn keramisch werk is veelvuldig bekroond. Later zijn daar de materialen glas en porselein bij gekomen omdat licht een belangrijk element in mijn werk werd. Voor de bouwkundige toepassingen die ik tegenwoordig ontwerp gebruik ik meestal klei, porselein en glas en ik voer deze uit in eigen werkplaats. In combinatie gebruik ik uiteenlopende materialen als beton, koper, brons en hout. Ik maak graag werk dat de zintuigen prikkelt.

Kunst in architectuur 

Tegenwoordig werk ik samen met architecten, kunstenaars en grafisch ontwerpers aan opdrachten binnen architectuur. Ik geloof in de bundeling van expertise en invalshoeken van verschillende disciplines. Het totaal van verbeelding, functionaliteit, vorm en materiaalgebruik bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van architectuur. Als ik tijdig bij een project betrokken wordt zijn de condities optimaal om inbedding van de kunst in het architectonisch ontwerp mogelijk te maken. In de eerste fase onderzoek ik samen met de architect de mogelijkheden. Vervolgens komen de ontwerpen in nauwe samenwerking tot stand. In de uitvoering zorg ik voor de productie van de kunsttoepassingen binnen de randvoorwaarden van de architect. Met deze werkwijze kan bereikt worden wat mij voor ogen staat: een meerwaarde in het architectonisch ontwerp door samenwerking van kunstenaar en architect! 

PDF: Curriculum Vitae